Oven-fresh bread is one of life's simple joys.
As long as you have a stainless steel bowl and a little bit of patience, it's possible to make soft, crusty, artisan ciabatta at home.
As long as you have a stainless steel bowl and a little bit of patience, it's possible to make soft, crusty, artisan ciabatta at home.
CIABATTA BREAD
Preparation;
10mins, plus kneading and rising
Cooking time;
15-18 mins, plus cooling
1 tsp easy blend dried
yeast
500g (1lb 2oz) strong
white bread flour, plus extra to dust
1 ½ tsp salt
1 tsp golden caster
sugar
2 tbsp olive oil
- In a large bowl, mix the bread flour , pinch of salt, yeast, 2tbsp of olive oil and 320ml (1/2 pint) lukewarm water. Gently stir with your hand or wooden spoon to form a dough and knead for five minutes until it becomes a smooth, springy and soft dough.
- Cover the bowl with a tea towel and leave to prove in a warm place for 30 minutes, or until doubled in size.
- Once the dough is ready, turn it out on to a well floured surface and cut in half, using a floured knife. Shape each piece of dough into a long strip and pass it from one hand to the other until it is stretched to about 28cm (11inch) long. Lay the 2 dough strips well apart on the baking sheet. Leave to rise in a warm place, uncovered, for 30 minutes until doubled in size.
- Preheat the oven to 220°C (200°C fan) mark 7. rub the dough lightly with a little extra flour to dust, then bake for 15-18 minutes until pale golden and crisp on the underside. Transfer to a wire rack to cool. Serve warm or cold.
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Ofenfrisches Brot ist
eines der einfachen Freuden des Lebens.
Solange Ihr ein
Edelstahl-Schüssel und ein wenig Geduld habt, ist es möglich ein weich,
knuspriges Ciabatta Brot zu Hause zu machen.
CIABATTA BROT
Vorbereitung; 10 Minuten plus Kneten und anstieg
Backzeit; 15-18 Minuten plus Kühlen
1 TL Trockenhefe
500g Weißbrot Mehl, plus extra zu bestäuben
1 ½ TL Salz
1 TL Zucker
2 EL Olivenöl
1 ½ TL Salz
1 TL Zucker
2 EL Olivenöl
- In einer großen Schüssel das Mehl eine Prise Salz, Hefe, 2 EL Olivenöl und 320ml lauwarmem Wasser vorsichtig mit der Hand oder Holzlöffel verrühren, bis der Teig weich und elastisch ist, das dauert etwa fünf Minuten.
- Die Schüssel mit einem Küchentuch abdecken und an einem warmen Ort 30 Minuten gehen lassen oder bis der Teig sich verdoppelt hat.
- Sobald
der Teig fertig mit einem bemehlten Messer den Teig in zwei hälften
teilen. Auf einer bemehlten Arbeitsfläche jedes Stück Teig in einem langen
Streifen, etwa 28cm lang mit den Händen zu einem Leib formen. Die 2
Brotlaibe auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech weit auseinander legen.
Nochmals aber diesmal aufgedeckt für 30 Minuten gehen lassen, bis sich die
Brote in der Größe verdoppelt haben.
- Den Backofen auf 220°C (200°C Umluft) vorheizen. Die Ciabatta Brote leicht mit ein wenig Mehl bestäuben, dann für 15-18 Minuten hellgoldbraun und knusprig backen. Auf ein Kuchengitter abkühlen lassen. Warm oder kalt servieren.
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