Samstag, 2. August 2014

Grape and Soured Cream Flan / Sauerrahm Kuchen mit Trauben



 


Whenever I walk into a bookshop I find myself in the cookery section within seconds; it's an urge I can't control.
On a recent visit to a bookshop, I came across a real treasure. This book (Love Food-Baking with Fruit ) it is packed full of recipes offers a fantastic selection of delicious cake, pastries and desserts with fruit you must try. It is there that I came across this cake origination.






 
Grape and Soured Cream Flan

Makes 1 flan 26cm/10½ inches
Preparation time: 40 minutes, plus cooling
Cooking time: 50 minutes

Pastry
Butter, for greasing
270g /9½ oz plain flour, plus extra for dusting
1 tsp baking powder
150g /5½ oz low-fat curd cheese or quark
3½ tbsp milk
3½ tbsp vegetable oil
80g / 2¾ oz caster sugar
1 tsp vanilla sugar
Pinch of salt

Filling
250ml / 9 fl oz soured cream
2 egg yolks
400ml / 14 fl oz milk
1 sachet vanilla blancmange powder
1 tsp vanilla sugar
60g / 2¼ oz caster sugar
350g / 12 oz mixed red and white grapes

  • Preheat the oven to 180°C/350°F/Gas Mark 4. Grease a 26cm / 10½-inch flan tin and line with baking paper.
  • To make the pastry, sift together the flour and the baking powder. Put the mixture into the bowl of a food mixer with the curd cheese, milk oil, caster sugar and salt and work to a smooth dough using the dough hook.
  • Turn out the pastry onto a work surface lightly dusted with flour and roll out to 26cm / 10½-inch round, then place it in the prepared tin, turning it up at the edge.
  • To male the filling, mix the soured cream with the egg yolks. Mix 100ml / 3½ fl oz of the milk the blancmange powder. Pour the remaining milk into a saucepan and add the vanilla sugar and caster sugar then bring to the boil. Stir the blancmange mixture into the pan and bring to the boil. Remove from the heat and stir the blancmange mixture into the soured cream mixture. Leave to cool slightly.
  • Spread the cream filling over the pastry base. Arrange the grapes on the cream filling.
  • Bake in the preheated oven for about 50 minutes. After 30 minutes, cover with foil. Leave to cool completely before serving.

Tip: To make a glaze, bring 250ml / 9 fl oz white grape juice to the boil in a saucepan with 30g / 1 oz caster sugar. Add three sheets of soaked and squeezed leaf gelatine and leave to dissolve. Leave to cool until it starts to set. Pour over the cake and leave to stand until the glaze is fully set.

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 Jedes Mal wenn ich in eine Buchhandlung gehe, befinde ich mich innerhalb von Sekunden in der Koch/Backecke; es ist ein Drang den ich nicht kontrollieren kann.
Auf einem neuen Besuch in einer Buchhandlung stieß ich auf einen wirklichen Schatz. Dieses Buch (Love Food-Baking with Fruit ) ist voll gepackt von Rezepten es bietet eine phantastische Auswahl von köstlichen Kuchen, Gebäck und Nachtisch mit Obst an, die Ihr versuchen müsst. In diesem Buch stieß ich auch auf diesen Kuchen.



 

Sauerrahm Kuchen mit Trauben 



Macht eine 26cm Flan
Zubereitungszeit: 40 Minuten plus Kühl
Backzeit: 50 Minuten

Teig
Butter, zum Einfetten
270g Mehl, plus extra zum Bestäuben
1 TL Backpulver
150g fettarmen Frischkäse oder Quark
3 ½ EL Milch
3 ½ EL Pflanzenöl
80g Zucker
1 TL Vanillezucker
Prise Salz

Füllung
250ml Sauerrahm
2 Eigelb
400ml Milch
1 Päckchen Vanillepuddingpulver
1 TL Vanillezucker
60g Zucker
350g gemischten roten und weißen Trauben


  • Den Backofen auf 180°C vorheizen. Eine 26cm Tarte-Form einfetten und mit Backpapier auslegen.

  • Um den Teig zu machen, das Mehl zusammen mit dem Backpulver in eine Schüssel sieben. Quark, Milch Öl, Zucker und Salz  zufügen und mit einem Mixer zu einem glatten Teig verrühren.

  • Den Teig auf einer leicht bemehlten Arbeitsfläche  26cm rund ausrollen, dann in die vorbereitete Form drücken. 

  • Für die Füllung, die saure Sahne mit dem Eigelb verrühren. 100ml Milch mit dem Puddingpulver verrühren. Die restliche Milch in einem Topf gießen, den Vanillezucker und Zucker zufügen und zum Kochen zu bringen. Wenn die Milch kocht, die Pudding-Mischung in die Milch einrühren und wieder kurz zum Kochen bringen. Vom Herd nehmen, etwas abkühlen lassen. Die Puddingmischung in die saure Sahne-Mischung einrühren.

  • Die Creme-Füllung über den Teigboden verbreiten. Die Trauben auf die Creme-Füllung verteilen.

  • Im vorgeheizten Ofen etwa 50 Minuten backen. Nach 30 Minuten mit Folie abdecken. Vor dem Servieren vollständig abkühlen lassen.

    Tipp: Um eine Glasur zu machen, 250ml weißer Traubensaft mit 30g Zucker in einem Topf zum Kochen. Drei eingeweichte Blattgelatine zufügen und rühren bis sie sich aufgelöst haben. Abkühlen lassen, bis die Glasur beginnt zu setzen. Über den Kuchen verteilen und stehen lassen bis die Glasur vollständig fest geworden ist.

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