Samstag, 16. August 2014

Olive Oil Cake with Roasted Pears / Olivenöl-Kuchen mit gerösteten Birnen



I have this cake on lovefood discovered and I knew exactly what I wanted to bake and this was it.
This roasted pears olive oil cake is the bomb.
A moist olive oil cake, drenched in a dessert wine syrup and served with sweet roast pears and a dollop of crème fraïche.

Olive Oil Cake with Roasted Pears

Cuisine South African
Preparation time 10 mins
Cooking time 105 mins
Serves 8 people

Ingredients
For the olive oil cake
115g (4.1oz) caster sugar
2 eggs
185 ml (6.5fl oz) olive oil
125 ml (4.4fl oz) dessert wine
80 ml (2.8fl oz) milk
2 lemons, finely grated zest only
185 g (6.5oz) plain flour
2.5 tsp baking powder


For the roast pears
4 pears, halved or quartered lengthways, core removed, stem left intact
80 ml (2.8fl oz) dessert wine
2 tbsp olive oil
2 tbsp caster sugar


For the syrup
115g (4.1oz) caster sugar
125 ml (4.4fl oz) dessert wine


To serve
1 cup reduced fat crème fraïche


  • Preheat the oven to 180C/160C fan/gas 4. Place the pears in a roasting tin, drizzle with the wine and oil and sprinkle with the sugar. Roast for 45 minutes, turning occasionally, until tender and starting to caramelise. Allow to cool to room temperature.
  • Meanwhile, to make the cake, lightly grease an 11 x 22cm loaf tin, and line the base and sides with baking paper. Beat the sugar and eggs together in a large bowl with an electric mixer until pale and creamy.
  • Add the oil, wine, milk and lemon zest and beat until well combined. Add the combined, sifted flour and baking powder and slowly beat until just combined. Pour the mixture into the prepared tin. Bake alongside the pears for 40 minutes, or until a skewer comes out clean when inserted into the middle of the cake. Allow to stand for 5 minutes before turning out onto a wire rack to cool completely.
  • Meanwhile, to make the wine syrup, place the sugar and 2 tbsp water in a small pan and stir constantly, over a very low heat, without letting it boil, until the sugar has completely dissolved. Increase the heat and allow the syrup to simmer, brushing the side of the pan with a wet pastry brush if necessary, until the syrup turns a golden colour. It is important to keep an eye on the syrup at all times, as once it starts to colour, it will continue to darken very quickly.
  • Turn off the heat, add the wine and stir to combine. Some of the syrup may solidify at this point. If this is the case, return it to a very low heat until it dissolves again. Set aside to cool.

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Ich habe diesen Kuchen auf  lovefood entdeckt und ich wusste genau, diesen Kuchen wollte ich backen.
Diesen gerösteten Birnen Olivenöl Kuchen ist die Bombe.
Ein feuchter Olivenöl-Kuchen in einem Dessertwein Sirup getränkt, mit süßen Birnen und einem Klecks Creme Fraiche serviert.

Olivenöl-Kuchen mit gerösteten Birnen

Küche in Südafrika
Zubereitungszeit 10 Minuten
Kochzeit 105 Minuten
Für 8 Personen

Zutaten
Für den Oliven-Kuchen 

115g Zucker
2 Eier
185 ml Olivenöl
125 ml Dessertwein
80 ml ​​ Milch
2 Zitronen, nur fein geriebene Schale
185 g Mehl
2,5 TL Backpulver



 Für den Braten Birnen
4 Birnen, halbiert oder geviertelt längs, Kern entfernt, Stamm links intakt
80 ml ​​Dessertwein
2 EL Olivenöl
2 EL Zucker

 

Für den Sirup

115g Zucker
125 ml Dessertwein


zu dienen

1 Tasse fettreduziert Crème fraîche



  • Den Backofen auf 180°C / 160°C Umluft vorheizen. Die Birnen in einen Bräter legen, mit dem Wein und Öl bestreichen und mit Zucker bestreuen. Für 45 Minuten rösten, gelegentlich umdrehen bis sie weich sind und beginnen zu karamellisieren. Auf Raumtemperatur abkühlen lassen.
        
  • Um den Kuchen zu machen: Eine 11 x 22cm Kastenform leicht einfetten, den Boden und die Seiten mit Backpapier auslegen. Zucker und Eier in einer großen Schüssel mit einem elektrischen Mixer cremig rühren.
        
  • Das Öl, Wein, Milch und Zitronenschale zufügen und schlagen, bis alles gut vermischt ist. Das gesiebte Mehl und Backpulver langsam einrühren, gerade so das alles kombiniert. Die Mischung in die vorbereitete Form gießen und neben den Birnen für 40 Minuten oder bis ein Spieß kommt sauber heraus backen. Für 5 Minuten in der Form abkühlen, danach auf einen Kuchenrost vollständig abkühlen.
        
  • Unterdessen den Wein-Sirup machen: Zucker und 2 EL Wasser in einem kleinen Topf unter ständigen rühren (ohne dass es zu kochen beginnt) den Zucker vollständig auflösen. Die Hitze erhöhen und den Sirup kochen bis er eine goldene Farbe erreicht hat. Es ist wichtig ein Auge auf den Sirup zu richten, da es um die Farbe geht ansonsten wird er sehr schnell dunkler.
        
  • Die Hitze reduzieren, den Wein zufügen und gut rühren. Der Sirup kann an dieser Stelle erstarren, wenn dies der Fall ist, die Hitze wieder kurz erhöhen bis sich der Sirup wieder aufgelöst hat. Zum Abkühlen beiseite stellen.

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