Sonntag, 12. April 2015

Gluten Free Thyme and Garlic Focaccia / Glutenfreie Thymian und Knoblauch Focaccia

If I do say so myself, so I thought I’d share the recipe with you. You can top your focaccia with anything you like, from a simple scattering of sea salt, a few spikes of rosemary or a handful of sundried tomatoes and olives.
I chose thyme and garlic for mine, because I think they often get a rough deal.
Hopefully, this focaccia will cheer the spirits of other gluten dodgers as much as it did me.

Gluten Free Thyme and Garlic Focaccia

For the bread
1 x 7g sachet of fast action dried yeast
1 tsp. caster sugar
200ml warm milk (you can use rice milk to make it dairy free)
250g gluten free plain flour
1 tsp. xanthan gum
1 egg, beaten
¼ tsp. bicarbonate of soda
2 tsp. white wine vinegar
3 tbsp. extra virgin olive oil
1 tsp. fine salt

For the topping
2 tbsp extra olive oil
1 cloves of garlic, crushed
1 tbsp lemon juice
A few sprigs of fresh thyme
Coarse sea salt for sprinkling
Ground black pepper

Grease a 9-inch square cake tin with oil

  • Mix the yeast, sugar and a splash of milk together and leave to foam up a bit, while you get on with measuring out the rest of your ingredients. Sift together the flour and xanthan gum, add the egg, oil, salt and the rest of the milk and whisk the lot together. Scrape in the foaming yeast and whisk together until smooth, sticky and fully combined.
  • Fizz up the bicarb with the vinegar and fold into the mixture, before smoothing the dough out into your prepared tin with a palate knife dipped in oil. Cover with a sheet of greased cling film and pop in the airing cupboard, or somewhere warm, for an hour to prove.
  • In the meantime, you can in a separate bowl combine the thyme, garlic, oliv oil, lemon juice and pepper. Season and take off the heat until later.
  • Preheat the oven to 190°C (170°C fan)/375°F(350°F fan)/Gas Mark 5
  • Once the bread has doubled in size, take off the cling film and plunge your fingers in to the dough to make indentations to collect delicious pools of oil. Drizzle over olive oil mix and thyme leaves, and bake for half an hour or until golden and nicely puffed up. This is nicest served warm and eaten on the day it’s baked.
Inspired from: Great British Chefs

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Das Brot war so köstlich, also dachte ich, ich teile das Rezept mit euch. Ihr könnt eure Focaccia mit allem was ihr mögt obendrauf bestreuen z.B.mit Meersalz, ein paar Spitzen von Rosmarin oder eine Handvoll getrocknete Tomaten und Oliven. Ich entschied mich für Thymian und Knoblauch. Hoffentlich jubeln all den anderen glutenfreien Geistern diese Focaccia zu, so wie ich es tat. 

 Glutenfreie Thymian und Knoblauch Focaccia
Für das Brot
1 x 7 g Päckchen Trockenhefe
1 TL. Zucker
200 ml warme Milch (du kannst Reismilch verwenden, um milchfrei zu machen)
250 g glutenfrei Mehl
1 TL. Xanthan
1 Ei, geschlagen
¼ TL. Natron
2 TL. Weißweinessig
3 EL. natives Olivenöl extra, plus extra für nieselte
1 TL. feines Salz

Für den Belag
2 EL extra Olivenöl
1 Knoblauchzehe, zerdrückt
1 El Zitronensaft
Einige Zweige frischer Thymian
Grobes Meersalz zum Bestreuen
Gemahlener schwarzer Pfeffer

Fetten Sie eine 9-Zoll-Quadrat Backform mit Öl

  • Die Hefe, Zucker und einem Schuss warme Milch zusammen in einem Topf für ein Moment stehen lassen, bis sich blasen bilden. Das Mehl und Xanthan in eine Schüssel sieben, Ei, Öl, Salz und den Rest der Milch mit einem Schneebesen zusammen verrühren, bis der Teig zusammen kommt. 
  • Natron mit dem Essig vermischen und unter die Mischung zu dem Teig verrühren. Den Teig mit in die vorbereite Form füllen und mit Frischhaltefolie abgedeckt an einem warmen Ort für eine Stunde gehen lassen.
  • In der Zwischenzeit kannst du in einer separaten Schüssel den Thymian, Knoblauch, Olivenöl, Zitronensaft und Pfeffer vermengen.Das Brot vor dem backen damit einpinseln. 
  • Den Backofen auf 190°C / 170°C Umluft / Gas 5. vorheizen. 
  • Sobald der Teig sich im Volumen verdoppelt hat, die Klarsichtfolie entfernen und mit der beiseite gestellte Knoblauch/Ölmix bepinseln.
     
  • In der Mitte des Ofens für eine halbe Stunde backen, bis das Brot goldbraun aussieht. Aus dem Ofen mit etwas mehr Olivenöl und grobes Meersalz bestreuen. Warm und am selben Tag servieren.
Inspiriert von: Great British Chefs

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