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Montag, 7. April 2014

BELFAST FLOURY BAPS / BELFAST MEHLIGE BRÖTCHEN

            

Belfast Bap and the History


Bernard (Barney) Hughes was born in Armagh. He started work as a baker's boy in 1820, moving to Belfast in 1826. He worked in a small bakery in Church Lane and later in the Public Bakery in Church Street, becoming manager 1833. In 1840 he opened his own bakery business in Donegall Street, followed by a second one in Donegall Place in 1846 and a third in Divis Street in 1850. He was recognised as Belfast's leading master baker and by 1870 owned the largest baking and milling enterprise in Ireland. Hughes died on 23rd September 1878, and is buried in Friar's Bush graveyard. But it is for his bread that he is best remembered. He also introduced Barney's `bap', which is famed in the Belfast children's song `half a bap with sugar on the top'.
It was a famine food dreamt up by a Belfast man to keep thousands of people alive and we're still eating it today. The crusty Belfast bap was a cheap lifesaver when blight wiped out the potato crop in the 1800s. Barney Hughes, the baker, refused to hike the price so the poor could have food they could afford and he is now being honoured in his hometown.
         

 BELFAST FLOURY BAPS      


Preparation: 10mins, plus kneading and rising                                      
Cooking time: 18-20mins, plus cooling



                                      (MAKES 8)
1 tsp easy-blend dried yeast
450g (1 lb) strong white bread flour, plus extra to dust
1 tsp salt
1 tsp golden caster sugar
15g (1/2oz) butter
150ml (1/2 pint) milk, plus extra to brush
oil to grease

  • Put all the ingredients except the oil into the bread maker bucket with 125ml (4fl oz) water, following the order and method specified in the manual.
  • Fit the bucket into the bread maker and set to the dough programme. Press start. Lightly oil a large baking sheet.
  • Once the dough is ready, turn it out on to a lightly floured surface and punch it down to deflate. Divide into 8 even-size pieces. Shape each piece into a round and flatten with the palm of your hand until about 10cm (4 inch) in diameter.
  • Space slightly apart on the baking sheet and brush lightly with milk. Sprinkle generously with flour, cover loosely with a cloth and leave to rise for 30-40 minutes until doubled in size.
  • Preheat the oven to 200°C (180°C fan oven) mark 6. Using your thumb, make a deep impression in the centre of each bap. Dust with a little more flour and bake for 18-20 minutes until risen and pale golden around the edges. Eat warm or transfer to a wire rack to cool.

Per Bap
220 cals; 3g fat (of which 1g saturates);
45g carbohydrate; 0,7g salt

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Belfast Bap und ihre Geschichte


Bernard (Barney) Hughes wurde in Armagh geboren. Er begann die Arbeit als Bäckerjunge im Jahre 1820, er ist im Jahr 1826 nach Belfast Umgezogen. Er arbeitete in einer kleinen Bäckerei in Church Lane und später in der öffentlichen Bäckerei in der Church Street und wurde 1833 Manager. Im Jahr 1840 eröffnete er sein eigenes Geschäft in der Bäckerei Donegall Street, gefolgt von einem zweiten in Donegall Platz im Jahr 1846 und eine drittes in Divis Street im Jahr 1850. Er wurde als führende Bäckermeister Belfast erkannt und 1870 besaß die größte Back-und Fräs- Unternehmen in Irland. Hughes starb am 23. September 1878 und wurde in Friar Bush Friedhof begraben.
Aber sein Brot ist heute noch in Erinnerung. Er führte den Barney ` bap " ein, die Brötchen waren ausgedacht als ein Hungersnotessen, das Tausende von Menschen als Lebensretter in dieser Zeit am Leben hielt. Die knusprigen Belfast bap waren ein billiger Lebensretter zu zeiten als ein Brand die Kartoffelernte in den 1800er Jahren zunichte machte.
Von den Brötchen gibt es ein in Belfast berühmtes Kinderlied „ein halber bap mit Zucker obendrauf“, sie werden auch heute noch so gegessen.
Barney Hughes der Bäcker weigerte sich, den Preis der Brötchen zu erhöhen sodass die Armen sich weiter das Lebensmittel  leisten konnte, und so wird er für seine Mühe bis jetzt in seiner Heimatstadt geehrt.


                                  BELFAST MEHLIGE BRÖTCHEN

Zubereitung: 10 Minuten plus Kneten und steigen
Backzeit: 18- 20min plus Kühlen

                                    1 TL Trockenhefe
                                450g Weißbrot Mehl, plus extra zu bestäuben
1 TL Salz
1 TL Zucker
15g Butter
150 ml Milch, plus extra zu einpinseln
Öl

  • Alle Zutaten außer dem Öl in der Brotbackmaschine schütten mit 125 ml Wasser, nach der  Methode von der Bedienungsanleitung beschrieben.
  • Den Eimer in die Brotbackmaschine setzen und Teigprogramm einschalten (Start). Ein großes Backblech einölen.
  • Sobald der Teig fertig ist, ausschalten, den Teig auf einer leicht bemehlten Arbeitsfläche legen und in acht gleich große Stücke teilen. Jedes Stück mit den Händen zu einem runden und glatten10cmØ formen.
  • Die Baps leicht auseinander auf dem Backblech legen und leicht mit Milch einbürsten. Großzügig mit Mehl bestäuben, mit einem Tuch locker abdecken und für 30-40 Minuten gehen lassen, bis sich die Größe verdoppelt hat.
  • Heizen Sie den Backofen auf 200° C (180° C Heißluftofen). Mit dem Daumen einen tiefen Eindruck in der Mitte jedes Bap machen. Wieder mit ein wenig Mehl bestäuben und für 18-20 Minuten backen, bis die Baps blass und an den Rändern golden ist. Warm oder kalt essen.

Pro Bap
220 kal; 3g Fett (davon 1g gesättigte Fettsäuren);
45g Kohlenhydrate; 0,7 g Salz