Topfenbrötchen
Tolle Brötchen, sehr schmackhaft, schnell und einfach
zumachen. Sie schmecken mit so ziemlich alles: Marmelade, Honig aber auch mit
Wurst und Käse.
Das Rezept habe ich von Mitterer
Bäckerei . Vielen Dank für das tolle Rezept!
ZUTATEN für 12 Stück
1 Würfel frische Hefe (42g)
¼ l lauwarme Milch
1 ½ TL Salz
250g Topfen (Quark)
250g Weizenmehl Type 405 und Mehl zum Bearbeiten
200g Weizenvollkornmehl
Außerdem
Milch zum Bestreichen
Mohn und/oder Sesamsamen zum Bestreuen
ZUBEREITUNG
Die Hefe zerbröckeln und mit etwas Milch glattrühren.
Mit der restlichen Milch, Salz und Tropfen (Quark)
verrühren.
Nach und nach die beiden Mehlsorten unterrühren und
unterkneten, bis der Teig glatt und geschmeidig ist.
Zugedeckt etwa 20 Minuten gehen lassen.
Den Teig auf der leicht bemehlten Arbeitsfläche noch einmal
durchkneten, dann in 12 Stücke teilen.
Runde oder ovale Brötchen formen und auf ein mit Backpapier
belegtes Blech setzen. Zugedeckt noch etwas 30 Minuten aufgehen lassen.
Den Backofen auf 250°C vorheizen.
Die Brötchen mit Milch bestreichen und mit Mohn oder Sesam
bestreuen. Auf der mittleren Schiene im Ofen etwa 10 Minuten backen.
Die Brötchen auf einem Rost unter einem Tuch auskühlen
lassen. In einer Dose aufbewahren. Tiefgefroren sind sie etwa 4 Monate haltbar.
Abwandlung: Da ich hier in Nordirland schwer frische
Hefe zu kaufen bekomme, habe ich die Brötchen mit trocken Hefe zubereitet. Hat
wunderbar geklappt.
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Curd cheese buns
Great buns, very tasty, close quickly and easily. They taste
with just about everything: jam, honey but also with sausage and cheese.
The recipe I got from German Mitterer bakery. Thanks for the great recipe!
The recipe I got from German Mitterer bakery. Thanks for the great recipe!
INGREDIENTS for 12 pieces
1 cube of fresh yeast (42g) or dry yeast works with both
¼ liter of lukewarm milk
1 ½ tsp salt
250g quark curd
1 cube of fresh yeast (42g) or dry yeast works with both
¼ liter of lukewarm milk
1 ½ tsp salt
250g quark curd
250g wheat flour
200g wholemeal flour
also
Milk for brushing
Poppy and / or sesame seeds for sprinkling
200g wholemeal flour
also
Milk for brushing
Poppy and / or sesame seeds for sprinkling
PREPARATION
Crumble the yeast and stir until smooth with a little milk.
Mix with the remaining milk, salt and drops (quark-curd)
Gradually, the two types of flour stir and knead until the dough is smooth and supple.
Cover and let rise about 20 minutes.
Knead the dough on the lightly floured work surface again, then divide into 12 pieces.
Round or oval shapes buns and place on a tray lined with baking paper. Cover and let rise another 30 something minutes.
Preheat the oven to 250 ° C preheat.
Brush the rolls with milk and sprinkle with poppy or sesame seeds. On the middle rack in the oven for about 10 minutes.
Leave to cool under a towel the rolls on a rack. Store in a can. Frozen they are good for about 4 months.
Crumble the yeast and stir until smooth with a little milk.
Mix with the remaining milk, salt and drops (quark-curd)
Gradually, the two types of flour stir and knead until the dough is smooth and supple.
Cover and let rise about 20 minutes.
Knead the dough on the lightly floured work surface again, then divide into 12 pieces.
Round or oval shapes buns and place on a tray lined with baking paper. Cover and let rise another 30 something minutes.
Preheat the oven to 250 ° C preheat.
Brush the rolls with milk and sprinkle with poppy or sesame seeds. On the middle rack in the oven for about 10 minutes.
Leave to cool under a towel the rolls on a rack. Store in a can. Frozen they are good for about 4 months.