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Freitag, 17. Oktober 2014

Pistachio-almond cake with cranberries / Pistazien-Mandelkuchen mit Cranberries


An moist, delicious and very special cake in cranberries, pistachios, and almonds packed.
These cake is the perfect way to welcome fall and is as delicious as they is beautiful.
Enjoy with a cup of irish coffee.


Pistachio-almond cake with cranberries

Serves 10-12
Prep 20 mins
Total time 1 hr 15 mins, plus cooling

Ingredients:
125g shelled pistachios
250g soft unsalted butter
250g caster sugar
4 medium eggs
100g ground almonds
50g plain flour

For the topping
200g cranberries, defrosted if frozen
3 tbsp caster sugar
finely grated zest of 1 orange
25g shelled unsalted pistachios, roughly chopped


  • Preheat the oven to 190°C, fan 170°C, gas 5. Butter a 22cm springform tin and line the base with baking paper.
  • Whiz the pistachios in a food processor until finely ground.
  • In a mixer or using an electric hand whisk, beat the butter and sugar together for 3-4 minutes until pale and fluffy. Next, whisk in the eggs, one by one, beating well in between each addition. Fold in the ground pistachios, ground almonds, flour and a pinch of salt.
  • Spoon the cake mixture into the prepared tin and smooth the top with the back of a spoon.
  • For the topping, mix the cranberries, sugar and orange zest, scatter over the top of the cake and lightly press in. Bake for 50-55 minutes.
  • As soon as the cake is ready, sprinkle the chopped pistachios over the top, pressing them lightly into the surface of the cake. Leave the cake to cool for 15 minutes, then remove from the tin and cool on a wire rack.
         Serve it with vanilla ice cream.

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Ein feuchter, sehr lecker und sehr spezieller Kuchen in Cranberries, Pistazien und Mandeln verpackt.
Diese Torte ist die perfekte Möglichkeit den Herbst willkommen zu heißen und ist so lecker wie er schön ist.
Genieße ihn bei einer Tasse irischen Kaffee. 

Pistazien-Mandelkuchen mit Cranberries

Vorbereitung: 20 Minuten
Gesamtzeit 1 Stunde 15 Minuten plus Kühlen

Zutaten:
125g geschälte Pistazien
250g weiche ungesalzene Butter
250g Zucker
4 mittelgroße Eier
100g gemahlene Mandeln
50g Mehl

Für den Belag
200g Cranberries, aufgetaut, wenn eingefroren
3 EL Zucker
fein geriebene Schale von 1 Orange
25g geschälte ungesalzene Pistazien, grob gehackt


  • Den Backofen auf 190°C, 170°C Umluft, Gas 5. vorheizen .Eine 22cm Springform einfetten und den Boden mit Backpapier auslegen.
  • Die Pistazien in einer Küchenmaschine fein mahlen.
  • In einer Küchenmaschine oder mit einem elektrischen Handmixer die Butter und Zucker zusammen für 3-4 Minuten verrühren, bis es cremig ist. Die Eier nacheinander unterrühren, danach die fein gemahlenen Pistazien, Mandeln, Mehl und eine Prise Salz.
  • Die Mischung in die vorbereitete Form füllen und mit der Rückseite eines Löffels die Oberseite glätten.
  • Für den Belag, die Cranberries, Zucker und Orangenschale mischen und über die Oberseite des Kuchens streuen, leicht andrücken. Für 50-55 Minuten backen.
  • Sobald der Kuchen fertig ist, streue die gehackten Pistazien über die Oberfläche des Kuchens und drücke sie leicht an. Für 15 Minuten abkühlen lassen, dann aus der Form lösen und auf einem Kuchengitter erkalten.
         Servieren mit Vanille-Eis