Coffee Cream – Kaffee Creme

„That’s all cold coffee!“ - Exactly! And that in the very best sense - „Das ist doch alles kalter Kaffee!“ – Genau! Und zwar im allerbesten Sinn

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A delicious, filling warming food full of great fresh veg and a tasty crunchy cheese scone topping! - Ein köstlicher wärmender Auflauf voll mit frischem Gemüse und einem leckeren knusprigen Käse Scones Topping!

Montag, 21. April 2014

COFFEE CREAM / KAFFEECREME



„That’s all cold coffee!“ - Exactly! And that in the very best sense.

COFFEE CREAM

Preparation time about 40 minutes (without waiting time)

(For 5 people)
4 leaves of gelatine1
Vanilla pod
¼ Espresso
3 egg yolks
80g sugar
200ml cream, plus 100g of egg liqueur as topping


  • Soak the gelatine in cold water. Vanilla pot cut lengthwise on, boil with the coffee. Reduce temperature strongly, remove the vanilla pod. Mix the yolks with sugar and 6 tablespoons coffee, and then beat in, little by little the other coffee.
  • Heat up the coffee mass. Continue beating until the mixture is rather thick (it should not boil). Bring the gelatine to the cream, dissolve it and mix well. Set the cream in a cold water bath, and stir until cold.
  • Beat 200ml cream until stiff and fold in the coffee mass. Splash half full the coffee cream with a pastry bag into glasses and leave to set for about 3 hours in the refrigerator.
  • Beat 100g cream until stiff, splash the cream with a piping bag with a large star tip on top of the coffee cream in every glass and sprinkle with some egg liqueur.

Per serving approximately 292kcal, 21g fat
22g Carbohydrates

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„Das ist doch alles kalter Kaffee!“ – Genau! Und zwar im allerbesten Sinn.

KAFFEECREME

Zubereitungszeit ca. 40 Minuten (ohne Wartezeit)

(Für 5 Personen)
4 Blatt Gelatine
1 Vanilleschote
¼ Espresso
3 Eigelbe
80g Zucker
200ml Sahne, plus 100g für Haube
Eierlikör

  • Gelatine in kaltem Wasser einweichen. Vanilleschote längs auf schneiden, mit dem Kaffee aufkochen. Temperatur stark reduzieren, Vanilleschote entfernen. Eigelbe mit Zucker und 6 EL Kaffee verrühren, dann nach und nach unter den übrigen Kaffee schlagen. 
  • Masse erhitzen. Weiterschlagen, bis die Masse dicklich wird (sie darf nicht kochen!). Die Gelatine zur Creme geben, darin auflösen und gut verrühren. Die Creme im kalten Wasserbad kalt rühren. 
  • 200ml Sahne steif schlagen und unterheben. Kaffeecreme mit einem Spritzbeutel halbvoll in Gläser spritzen und ca. 3 Stunden im Kühlschrank fest werden lassen. 
  • 100g Sahne steif schlagen mit einem Spritzbeutel mit großer Sterntülle in jedes Glas die Sahne auf die Kaffeecreme spritzen und mit etwas Eierlikör begießen.

Pro Portion ca. 292kcal, 21g Fett
22g Kohlenhydrate