SOUR CREAM POUND CAKE
WITH MIXED BERRY COULIS
Serves 4
10 mins to
prepare and 40 mins to cook
490
calories / serving
Ingredients
55g unsalted butter,
softened
55g sour cream
110g caster sugar
110g self-raising
flour
2 large eggs
1 tsp vanilla extract
200ml low-fat Greek
yogurt
For the coulis
200g raspberries
200g blueberries
50g icing sugar
juice of ½ lemon
- Prepare the coulis by placing the raspberries, blueberries and icing sugar in a mixing bowl and mashing with a potato masher until smooth. Press through a fine sieve into a medium saucepan. Bring the puree to a simmer over a medium heat. Cook for 2-3 minutes until slightly reduced. Remove from the heat and allow to cool to one side.
- Pre-heat the oven to 170° C. Grease and line a 2lb loaf tin with parchment paper.
- Combine the butter, sour cream, sugar, flour, eggs and vanilla extract in a large mixing bowl. Beat until smooth using an electric hand-held whisk; 1-2 minutes. Spoon into the prepared loaf tin and bake for 25-30 minutes until a cake tester comes out clean from the centre of the cake.
- Remove and allow to cool on a wire rack for 10 minutes before turning out from the tin and cooling completely. Adjust the sweetness of the coulis with the lemon juice if necessary. Once the cake is cold, slice into portions and serve on plates.
- Drizzle the coulis over and serve with generous dollops of the Greek yogurt on top of the cake.
***************
SAURE SAHNE KASTENKUCHEN MIT GEMISCHTER
BEERENSAUCE
Zutaten für 4 Personen
10 Minuten Vorbereitung und 40 Minuten kochen
490 Kalorien / Portion
10 Minuten Vorbereitung und 40 Minuten kochen
490 Kalorien / Portion
Zutaten
55g ungesalzene Butter, weich
55g Sauerrahm
110g Zucker
110g Selbst-Mehl
2 große Eier
1 TL Vanille-Extrakt
200ml fettarme griechischen Joghurt
Für die Sauce
200g Himbeeren
200g Blaubeeren
50 g Puderzucker
Saft von ½ Zitrone
55g Sauerrahm
110g Zucker
110g Selbst-Mehl
2 große Eier
1 TL Vanille-Extrakt
200ml fettarme griechischen Joghurt
Für die Sauce
200g Himbeeren
200g Blaubeeren
50 g Puderzucker
Saft von ½ Zitrone
- Für die Sauce die Himbeeren, Heidelbeeren und Puderzucker in eine Schüssel geben und mit einem Kartoffelstampfer zerdrücken. Durch ein feines Sieb in einen mittelgroßen Topfdrücken. Das Püree bei mittlerer Hitze für 2-3 Minuten simmern lassen, bis die Sauce leicht reduziert. Vom Herd nehmen und abkühlen lassen.
- Den
Backofen auf 170°C vorheizen. Eine Kastenform mit Backpapier auslegen.
- Butter, saure Sahne, Zucker, Mehl, Eier und Vanille-Extrakt in einer großen Schüssel mit einem elektrischen Handbesen; 1-2 Minuten verrühren. Den Teig in die vorbereitete Kastenform füllen und für 25-30 Minuten backen. Stäbchenprobe!
- 10
Minuten in der Form abkühlen lassen, dann aus der Form lösen und den
Kuchen auf einem Kuchengitter vollständig abkühlen. Sobald der Kuchen kalt
ist, in Scheiben schneiden und in Portionen auf Tellern anrichten.
- Mit einem großzügigen Klecks griechischen Joghurt auf dem Kuchen servieren und darüber die Sauce träufeln.