Matcha Chiffon Cake
Ich habe diesen Kuchen schon lange auf meiner Cooking Liste,
weil ich aber weder die Form noch den Matcha-Tee hier in Irland bekomme, habe
ich dieses Rezept immer wieder hinten angestellt. Aber meine liebe gute
Freundin aus der Schweiz hat diesen Chiffon Cake gebacken und bei dem Anblick
ihrer Bilder wollte ich natürlich unbedingt das Rezept von ihr haben.
Dann habe ich es endlich in den Angriff genommen und bei Baking Frenzy die Form und den Matcha
Tee bestellt. Ihr könnt den Kuchen
aber auch in einer Gugelhupfform backen. Chiffon Kuchen kommt eigentlich aus
den USA, ist aber wahnsinnig beliebt in Japan. Mit grünem Matcha
Tee ist es natürlich ein Klassiker, sonst gibt es unzählige
Geschmacks-Variationen, andere sehr klassische Sorten sind mit Vanille, Zitrone,
Orange oder Honig.
Mit dem Ergebnis bin ich sehr zufrieden, die Konsistenz und
Textur des Kuchens ist sehr locker und fein. Er schmeckt am besten mit frischer
Schlagsahne und/oder eventuell mit ein paar frischen Früchten. Er ist nur wenig
süß, und wirklich hervorragend.
Zutaten
300 gr. Mehl
1P. Backpulver
270 gr. Zucker
1 Prise Salz
180 ml Wasser
130 ml Sonnenblumenöl
Abger. Schale von 1 Zitrone
1P. Vanillezucker
6 Eier
30 gr. Zucker
8 gr. Weinsteinpulver = Kalium hydrogentartrat (Apotheke)
(7g (1/2 TL) Matcha-Pulver*)
Mehl mit Backpulver mischen, dazu 270 gr. Zucker, Prise
Salz.
Wasser gut mit Öl mischen, Zitrone, Vanillezucker, Eigelbe
in einer Mulde ins Mehl beifügen. Noch nicht mischen!
Eiweisse mit Weinsteinpulver und 30 gr. Zucker standhaft
schlagen (nicht steif!)
Nun erst die Mehlmasse mit einem Schneebesen verrühren, bis
sie homogen ist.
Den Eischnee jetzt vorsichtig mit einem Holzlöffel unter die
Masse heben.
*Formboden leicht gefettet
und gemehlt, und nur den obersten Rand gefettet*,
mit der Masse füllen.
Backen bei 150 ° für 90 Minuten, Kuchen wird schön gelb.
Kopfüber in der Form auskühlen lassen (Form auf ihre
„Füsschen“ stellen), dann den Rand mit Spatel lösen, Kuchenform entfernen und
das Ganze puderzuckern.
Abwandlung: 7g
(1/2 TL Matcha) mit dem Mehl unter das Eischnee heben.*
Ich wünsche euch ein wundervolles Wochenende!
*******************************************
Matcha Chiffon Cake
I have this cake for a long time on my baking wish list, because I can get neither the form nor the Matcha tea here in Ireland, I always pushed this recipe back for later . But my dear good friend fromSwitzerland has baked this chiffon cake and
upon seeing their pictures of course I wanted to have the recipe from her.
Preparation
Beat egg
whites with potassium bitartrate* and 30 gr sugar until smooth firm (not fully stiff!)
*This is
used to stabilizing egg whites, increasing their heat tolerance and volume. I
took 30 gr Royal Icing sugar what is much easier and leads to the same result !
Could be you need a wee bit more or less; this depends on the egg white.
Now mix the
batter with a whisk until it is homogeneous.
I have this cake for a long time on my baking wish list, because I can get neither the form nor the Matcha tea here in Ireland, I always pushed this recipe back for later . But my dear good friend from
Then I
finally made an start and ordered the form and the Matcha Tea from Baking Frenzy . The cake can be baked in another cake pan .. but nothing goes over the traditional
baking form and look. Chiffon cake actually comes from the U.S., but is
insanely popular in Japan. With matcha green tea, it is of course a classic,
otherwise there are plenty of taste variations, other varieties are very
classic with vanilla, lemon, orange or honey.
With the
result, I am very satisfied, the consistency and texture of the cake is very
fluffy and fine. It tastes best with fresh whipped cream and / or possibly with
some fresh fruit. He is only slightly sweet, and truly outstanding.
Ingredients:
For 18cm chiffon tin
300 grams
of flour
(Here in UK we’ve self rising flour therefore take just 1 tsp baking
powder in this case ! )
3 tsp. Baking
powder
270 grams
of sugar
1 pinch of
salt
180 ml
water
130 ml
sunflower oil
Zest of 1
lemon
3 tsp.
vanilla sugar
6 eggs
30 grams of
sugar
8 gr tartar
powder
(7g (1/2
tsp) Matcha powder *) for my Matcha tee version.
Mix flour
with baking powder, plus 270 grams of sugar and a pinch of salt in a bowl and push a trough after mixing in the mixture. * give now the Matcha tea
powder in. Mix in a separate bowl water with oil, add lemon, vanilla sugar, egg
yolks and pour it in the trough in the flour.
Don't mingle yet !
Then gently
fold/stir the egg whites under the batter with a wooden spoon into the mixture.
* Slightly
grease mold bottom to sprinkle a wee bit flour, also grease just the top edge
*, fill it with the dough
.Bake at 150°C
for 90 minutes, till the cake is beautiful yellow.
Place the
cake upside down (therefore the form has their "little feet“), then loosen
the edge of the cake with a spatula, remove the cake pan and sprinkle with
icing sugar.
I wish you
a wonderful weekend!