Cremige
Pastinaken-Kartoffel-Suppe in einer Brotschale
Neben Wohlgeschmack haben Pastinaken auch inhaltlich einiges
zu bieten: Sie enthalten viel Kalium und Vitamin E, was gut für das
Herz-Kreislauf-System ist. Außerdem liefern sie Folsäure, die den Mineralstoff
Kalium beim Schutz vor Bluthochdruck unterstützt.
Zutaten für die Suppe
(2 Portionen)
2 kleine Zwiebeln
3 Pastinaken (ca. 300 g)
2 mehligkochende Kartoffeln (ca. 150 g)
2 EL Rapsöl
750 ml klassische Gemüsebrühe
2 Scheiben Parmaschinken
1 TL flüssiger Honig
Pfeffer
100 ml Sojacreme
Salz
Zubereitung
Zwiebeln schälen und fein würfeln. Pastinaken und die
Kartoffeln waschen, schälen und in große Würfel schneiden.
Kartoffeln schälen und waschen Rohe Kartoffeln in Würfel
schneiden Eine Pastinake in Würfel schneiden
1 EL Öl in einem Topf erhitzen und die Zwiebeln darin glasig
andünsten. Pastinaken und Kartoffeln dazugeben und 3-4 Minuten weiterdünsten.
Brühe zugießen und zum Kochen bringen. Bei mittlerer Hitze
30-35 Minuten kochen, bis die Gemüse sehr weich sind.
In der Zwischenzeit Schinkenscheiben flach auf ein mit
Backpapier ausgelegtes Backblech legen.
Restliches Öl mit dem Honig mischen und den Schinken damit
bestreichen, mit Pfeffer würzen. Ein weiteres Blatt Backpapier darauflegen und
im heißen Ofen bei 200 °C (Umluft 180 °C, Gas: Stufe 3) in wenigen Minuten
knusprig backen. Auf einen Teller legen und abkühlen lassen.
Suppe mit einem Stabmixer oder im Standmixer pürieren.
Suppe durch ein grobes Sieb in einen 2. Topf geben.
Sojacreme zufügen und erneut aufkochen lassen. Mit Salz und Pfeffer würzen. Wer
möchte kann die Suppe mit knusprigen Parmaschinken servieren.
Brotschale
Zutaten für zwei
Brotschalen
½ Portion Brotteig – Rezept auf meinem Blog < Hier>
1 EL Olivenöl
Zubereitung
Brotschalen
Das Mehl in die Küchenmaschine füllen. Hefe mit der
Zuckerprise in einer Tasse lauwarmem Wasser auflösen und mit Schwung ins Mehl
kippen, damit sich die Flüssigkeit mit etwas Mehl vermischt. Zugedeckt zehn
Minuten gehen lassen, bis sich Blasen bilden. Die Maschine einschalten und bei
langsamer Geschwindigkeit Salz, Öl sowie das lauwarme Wasser in dünnem Strahl
hinzufügen. Dabei verbindet sich das Mehl mit dem Wasser nach und nach zu einem
Teig, der sich nach etwa fünf bis acht Minuten glatt vom Schüsselrand löst.
Den Teig aus der Maschine in eine große Schüssel umbetten –
dafür mit bemehlten Händen anfassen, auch die Schüssel mit Mehl ausstreuen.
Zugedeckt eine Stunde gehen lassen.
Die Formen für die Brottassen (zum Beispiel Souffléförmchen
oder hitzefeste Schälchen) mit der geschmolzenen Butter einpinseln und den Ofen
auf 200°C Umluft vorheizen. Den Teig in 2 Stücke teilen (je nach Größe der
Schalen) und mit den Händen zu glatten Kugeln formen. Die Teigkugeln mit
insgesamt Stärkemehl einreiben und in die Förmchen geben.
Anschließend den Teig nun nochmals so lange gehen lassen,
bis er sich aus der Tasse wölbt. Die Brottassen nun in den vorgeheizten Ofen
auf ein Rost oder Blech stellen.
Ein Blech mit ein wenig Wasser befüllen und unter den Rost
in den Ofen schieben. Der Wasserdampf hilft dem Teig beim Aufgehen und so wird
die Rinde schön knusprig.
Nach 15 Minuten die Förmchen aus dem Ofen holen und das Brot
aus den Förmchen lösen. Dazu die Schälchen einfach umdrehen. Wenn man die
Souffléförmchen vorher gut eingefettet hat, sollten sich die Brote leicht
lösen, nun die kleinen Brote ohne die Form nochmals 20 Minuten backen.
Wenn die Brote abgekühlt sind, jeweils einen Deckel
abschneiden, die Brotlaibe aushöhlen und noch einmal 10 Minuten bei gleicher
Stufe nachbacken. Fertig sind die sogenannten Brottassen.
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Creamy parsnip and potato soup in a bread bowl
Preparation
Bread bowl
Ingredients for two bread bowls
½ serving of bread dough - recipe Here on my blog
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Creamy parsnip and potato soup in a bread bowl
In addition to flavor and content parsnips have a lot to
offer: They are high in potassium and vitamin E, which is good for the
cardiovascular system. They also provide folic acid, which supports the
minerals potassium in protecting against high blood pressure.
Ingredients for the
soup (2 servings)
2 small onions
3 parsnips (about 300 g)
2 floury potatoes (about 150 g)
2 tablespoons canola oil
750 ml vegetable broth classic
2 slices of Parma ham
1 teaspoon of liquid honey
pepper
100 ml soy cream
2 small onions
3 parsnips (about 300 g)
2 floury potatoes (about 150 g)
2 tablespoons canola oil
750 ml vegetable broth classic
2 slices of Parma ham
1 teaspoon of liquid honey
pepper
100 ml soy cream
Preparation
Peel onion and chop finely. Wash, peel and cut into large
dice parsnips and potatoes.
1 tbsp oil in a saucepan and sauté the onions until
translucent . Parsnips and potatoes and cook on simmer for 3-4 minutes .
Pour in broth and bring to a boil . Cook over medium heat
for 30-35 minutes , until the vegetables are very soft.
Lay it flat on a lined baking tray Meanwhile ham slices .
Mix the remaining oil with the honey and sprinkle the ham
with it, season with pepper . Another sheet of baking paper and place it in a
hot oven at 200 ° C ( fan oven 180 ° C , gas mark 3) bake crisp in a few
minutes. Place on a plate and let cool.
Puree soup with a hand blender or in blender .
Soup through a coarse sieve into a second Give pot. Add soy
cream and bring to a boil again. Season with salt and pepper. If you want to
serve the soup with crispy Parma ham .
Bread bowl
Ingredients for two bread bowls
½ serving of bread dough - recipe Here on my blog
1 tablespoon olive oil
Preparation bread bowls
Pour the flour into the food processor. Dissolve the yeast with the sugar pinch in a cup of lukewarm water and tilt with momentum into the flour so that the liquid mixed with a little flour . Let rise until bubbles form Cover and ten minutes. Turn on the machine at low speed and add salt, oil and the lukewarm water in a thin stream . In this case, the flour combines with the water gradually to form a dough , the smooth dissolves after about five to eight minutes from the edge of the bowl .
The dough from the machine, patient transfer to a large bowl - this touch with floured hands , sprinkle the dish with flour. Cover and let rise for one hour .
Brush the molds for cups bread (for example, soufflé dishes or heat-proof dish) with the melted butter and preheat the oven to 200 ° C convection . Divide the dough into 2 pieces divide shape into smooth balls ( depending on the size of the shells ) and with the hands. Rub the dough balls with a total of cornstarch and pour into the molds .
Then let the dough now again go until it bulges out of the cup . The bread cups now put in the preheated oven on a rack or plate.
A sheet with a little water fill and slide under the wire rack in the oven. The steam helps the dough rise and so when the bark is nice and crispy .
After 15 minutes, bring the ramekins from the oven and remove the bread from the ramekins . Simply turn the bowl . If you have the soufflé dishes previously well greased , the bread should be easy to solve , then bake the bread without the small form another 20 minutes.
When the loaves have cooled, each cut off a lid , scoop out the loaves and again bake for 10 minutes at the same level . Finished are the so-called bread cups .
Preparation bread bowls
Pour the flour into the food processor. Dissolve the yeast with the sugar pinch in a cup of lukewarm water and tilt with momentum into the flour so that the liquid mixed with a little flour . Let rise until bubbles form Cover and ten minutes. Turn on the machine at low speed and add salt, oil and the lukewarm water in a thin stream . In this case, the flour combines with the water gradually to form a dough , the smooth dissolves after about five to eight minutes from the edge of the bowl .
The dough from the machine, patient transfer to a large bowl - this touch with floured hands , sprinkle the dish with flour. Cover and let rise for one hour .
Brush the molds for cups bread (for example, soufflé dishes or heat-proof dish) with the melted butter and preheat the oven to 200 ° C convection . Divide the dough into 2 pieces divide shape into smooth balls ( depending on the size of the shells ) and with the hands. Rub the dough balls with a total of cornstarch and pour into the molds .
Then let the dough now again go until it bulges out of the cup . The bread cups now put in the preheated oven on a rack or plate.
A sheet with a little water fill and slide under the wire rack in the oven. The steam helps the dough rise and so when the bark is nice and crispy .
After 15 minutes, bring the ramekins from the oven and remove the bread from the ramekins . Simply turn the bowl . If you have the soufflé dishes previously well greased , the bread should be easy to solve , then bake the bread without the small form another 20 minutes.
When the loaves have cooled, each cut off a lid , scoop out the loaves and again bake for 10 minutes at the same level . Finished are the so-called bread cups .
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