Freitag, 29. November 2013

Spiced salmon with parsnip puree & orange butter sauce



Gewürzlachs mit Pastinaken-Püree und Orangenbuttersauce

Zutaten
250ml Orangensaft
3 mittlere (400g) Pastinaken
45g Butter
1/2 EL geriebene Orangenschale
2 EL Sahne
1 TL Sumach
1/2 EL Mehl
3 (ca. 125g je) Lachsfilets
1/2 EL Olivenöl Licht
60 ml Weißwein
1 Orangen, filetiert 
1 EL frisch gehackter Schnittlauch

Zubereitung
Ofen vorheizen auf 160 ° C
Den O-Saft in einem Topf bei starker Hitze aufkochen und 5-6 Minuten oder bis sie auf etwa 100 ml reduziert. Beiseite stellen.

Die Pastinaken in einem großen Topf mit kochendem Salzwasser weich kochen, abtropfen lassen und etwas abkühlen. Die Pastinaken in einer Schüssel mit Salz, Pfeffer, Butter, Orangenschale und Sahne geben und mit einem Mixstab zu einem glatten Püree pürieren. An einem warmen ort Beiseite stellen. 

Auf einem Stück Backpapier großzügig  Salz, Pfeffer, etwas Mehl und Sumach streuen.
Die Lachsfilets ohne Haut in die Gewürzmischung tauchen.

Etwas Butter und Öl in einer beschichteten Pfanne bei mittlerer Hitze schmelzen. Den gewürzten Lachs auf jeder Seite 1 Minute braten. Den Fisch auf einem Backblech übertragen  und im Ofen für weitere 5-6 Minuten fertig braten.

Den Wein zu dem  Orangensaft gießen und bei starker Hitze für ca. 5 Minuten kochen, bis zur Hälfte reduzieren lassen. Orangenfilets und Schnittlauch zur Sauce geben und nur noch leicht erhitzen.
Pastinaken-Püree auf einem Teller anrichten, oben mit einem Stück Lachs und etwas Sauce drüber geben. 

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Spiced salmon with parsnip puree & orange butter sauce


Ingredients for 3 servings
250ml (1cups) orange juice
3medium (400g) parsnips
45g butter
1/2 tbs grated orange rind
2 tbs cream
1 tsp sumac
1/2 tbs plain flour
3 (about 125g each) salmon fillets
1/2 tbs light olive oil
60 ml white wine
1 oranges, segmented
1 tbs chopped fresh chives

Method
Preheat oven to 160°C.
Place the orange juice in a saucepan over high heat and boil for 5-6 minutes or until it has reduced to about 100ml. Set aside.

Cook the parsnips in a large saucepan of boiling salted water until soft, drain and cool slightly. Transfer to the bowl of a food processor and add salt, pepper, 75g butter, orange rind and cream, and whiz until you have a smooth puree. Set aside in a warm place while you cook the salmon.

Combine sumac and flour on a piece of non-stick baking paper and season generously with salt and pepper. Dip skinless side of salmon fillets into the spice mixture to coat.
   
Heat remaining butter and oil in a non-stick frying pan over medium-high heat. Add the salmon, seasoned-side down and cook for 1 minute. Turn and cook for another minute. Transfer to a baking tray and place in oven for 5-6 minutes.

Add the wine to the orange juice and cook over high heat for about 5 minutes until reduced by half. Add the orange segments to just heat through. Stir in the chives. Place a generous serve of parsnip puree on each plate, top with a piece of salmon and drizzle with the sauce. Garnish with extra chives if desired.

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