Frankfurter
Grüne Sosse is favorite dish in Frankfurt and its surrounding area. It is a cold
herb sauce that is often served with boiled or baked potatoes and hard-boiled
eggs, as well as with meat and fish dishes. It is made with at least 7
different types of herbs, such as parsley, chives, chervil, watercress,
borrage, tarragon, lemon balm, basil, spinach, and dill. Additional ingredients
include eggs, mayonnaise or sour cream, oil, and seasonings.
The season for Frankfurter Grüne Sosse begins on Holy
(Green) Thursday, the day before Good Friday, and goes until the first frost in
Autumn.
Ingredients serves 4
300g chopped
fresh herbs (select 7 herbs, such as parsley, chives, chervil, watercress,
borrage, tarragon, lemon balm, basil, spinach, and dill)
8 Eggs
2 cup Sour
Cream
2
tablespoons Mayonnaise
3.5 oz
Plain Yoghurt
Vinegar,
Salt, White Pepper, Sugar - all to taste
Boil 4 eggs
for 6 minutes. Remove from water. Remove egg shells. Set aside.
Boil one
egg 8 minutes or until hard-boiled. Remove from water. Remove egg shells.
Finely chop the egg.
In a mixing
bowl, mix together herbs, chopped egg, sour cream, yoghurt, and mayonnaise. Add
vinegar, salt, pepper, and sugar to taste. Slice the remaining eggs into
halves. Transfer the sauce to a serving bowl and garnish with the egg-halves.
Tradtionally
served with boiled or baked potatoes.
Enjoy !
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Grie Soß, (Grüne Soße) eine hessische Spezialität aus meiner
damaligen Heimat.
In die Frankfurter Grüne Soße gehören „normalerweise“
traditionell sieben Kräuter: Borretsch, Kerbel, Kresse, Petersilie, Pimpinelle,
Sauerampfer und Schnittlauch. Hier in Irland ist es leider etwas schwierig
diese ganzen Kräuter zu bekommen auch in unseren Garten ist es etwas schwierig
diese Kräuter zu züchten also musste ich ein wenig Improvisieren und habe diese
leckere Soße mit Kresse, Petersilie, Schnittlauch und Dill gemacht.
Zur Frankfurter Grüne Soße reicht man gekochte Kartoffeln
und hartgekochte Eier. Manche ziehen es vor, die Soße vor dem Verzehr mit
einer Gabel die Kartoffeln und Eiern sorgfältig zu zerquetschen (verquetsche),
bis ein homogener Brei entsteht und die Soße die Temperatur der Kartoffeln
angenommen hat.
I love it….:-)Frankfurter Grüne Soße
Zutaten für 4
Personen
300g Kräuter, die da sind
8 Eier, hart gekocht
500g Saure Sahne
250g Schmand oder Cremefraiche
Joghurt, nach Geschmack
1 TL Senf
1 EL Öl und Essig
Salz, Pfeffer
Zubereitung
Die Kräuter unter fließendes Wasser putzen und trocken
schleudern, Kräuter sehr fein hacken.
Saure Sahne, Cremefraiche, Öl, Essig, Senf zusammen verrühren und mit Salz und Pfeffer
abschmecken. Zugedeckt an einem kühlen Ort mindestens 1 Stunde durchziehen
lassen.
Danach die hartgekochten Eier grob hacken und unterrühren
oder Vierteln und beim servieren auf die Soße mit den gekochten Kartoffeln
geben.
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