Donnerstag, 23. Oktober 2014

Warm Carrot Puddings with Irish country Cream Sauce / Warmer Karotten Pudding mit Irish Country Cream


These adorable small puddings, bathed in a sticky caramel sauce, are sure to warm the cockles of any leprechaun’s heart.
The Irish love puddings, like this warm carrot pudding with Irish Cream sauce, made in muffin cups. Consider the puddings as carrot cake ... but much more livelier. They are steamed and not baked
They are covered with a sticky caramel sauce and a dash of liqueur and are really moist. Carrots ensure the humidity and the use of brown sugar is all the additional moisture. The sauce and the pudding can be prepared in advance.

I hope you'll give this delicious pudding a try!

Warm Carrot Puddings with Irish country Cream Sauce

Ingredients:
4 large Carrots, peeled
125 ml milk
375 ml all-purpose flour
1-1/2 tsp baking powder
1 tsp each baking soda, salt and cinnamon
3/4 tsp ground ginger or nutmeg
175g unsalted butter, at room temperature
175g soft dark brown sugar
3 large  Eggs
1/2 tsp vanilla extract

For the Sauce:
85g unsalted butter
150g light brown sugar
125 ml whipping cream
30 ml Irish Country Cream or Irish Mist Liqueur
1/2 tsp  vanilla extract

  • Slice carrots into pieces; measure out and cover with water and boil gently until very soft, about 45 minutes. Drain well. In food processor, purée carrots with milk until very smooth.
  • In medium bowl, whisk together flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon and ginger.
  • In large bowl, beat butter on low speed until very creamy; gradually beat in sugar. Beat in eggs, 1 at a time, then vanilla, beating until fairly smooth. Gradually beat in flour mixture (it will be very thick). Beat in carrot purée mixture.
  • Spoon into 12 sprayed or greased muffin cups, dividing equally. Bang muffin pan on counter several times to remove air pockets; smooth tops. Place pan in a roasting pan and set on middle rack of oven. Pour boiling water into pan to come halfway up sides of pan.
  • Bake in 160°C oven for 45 minutes. Remove muffin pan from water. Let cool in pan on a rack for 10 minutes. Run knife along inside edges and turn out puddings onto rack with flat side up. (Puddings can be covered and refrigerated for up to 3 days or frozen. Reheat in microwave.)
  • Sauce: Meanwhile, in medium saucepan, melt butter over medium heat; stir in sugar until dissolved. Stir in cream, liqueur and vanilla. Bring to a boil; reduce heat and gently boil, stirring occasionally, until thickened, 8 to 10 minutes. (Sauce can be refrigerated in airtight container and reheated in saucepan, stirring often.)
  • Place warm puddings, flat-side up, in small dessert dishes. Spoon warm sauce over top, letting it pool.

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Diese entzückenden kleinen Puddings, in einer klebrigen Karamellsauce gebadet, machen ganz sicher jedem Kobold warm ums Herz.
Die Iren lieben Puddings, wie dieser warme Karottenpudding mit Irish Cream Sause, gemacht in Muffinschalen. Betrachte die Puddings als Karottentorte….aber viel peppiger. Sie werden gedämpft und nicht gebacken
Sie werden mit einer klebrigen Karamellsauce und ein kleinen Schuss Likör übergossen und
sind wirklich feucht. Die Karotten sorgen für die Feuchtigkeit und die Verwendung von braunem Zucker gibt dem ganzen eine zusätzliche Feuchtigkeit. Die Sauce und die Puddings können im Voraus zubereitet werden.

Ich hoffe Du wirst diesem köstlichen Pudding einen versuch geben!


Warmer Karotten Pudding mit Irish Country Cream

Zutaten
:
4 große Karotten, geschält
125 ml Milch
375 ml Allzweck-Mehl
1 ½  TL Backpulver
1 TL Natron und jeweils, Salz und Zimt
¾ TL gemahlener Ingwer oder Muskatnuss
175g ungesalzene Butter, bei Raumtemperatur
175g weichen dunkelbraunen Zucker
3 große Eier
½  TL Vanille-Extrakt


Für die Sauce:
85g ungesalzene Butter
150g weichen dunkelbraunen Zucker
125 ml Schlagsahne
30 ml Irish Country Cream Likör oder Irish Mist
½  TL Vanille-Extrakt


  • Die Karotten in Stücke schneiden und in ein Topf mit Wasser bedecken, kochen lassen, bis sie sehr weich sind, etwa 45 Minuten. Gut abtropfen lassen. In einer Küchenmaschine die Karotten mit Milch sehr glatt pürieren.

  • In einer mittelgroßen Schüssel, Mehl, Backpulver, Natron, Salz, Zimt und Ingwer geben.

  • In eine anderen großen Schüssel die Butter bei niedriger Geschwindigkeit cremig rühren; nach und nach den Zucker unterrühren. Danach die Eier einzeln unterrühren, dann das Vanille-Extrakt. Nach und nach in die Mehl-Mischung schlagen (es wird sehr dick sein). Zum Schluss das Karottenpüree unterrühren.

  • Die Puddingmasse in eine 12er gefettet Muffinschale füllen, die Form ein paar Mal leicht auf einer Arbeitsfläche klopfen, um Luftblasen zu entfernen. Muffinschale auf ein Backblech stellen und auf mittlerer Schiene im Ofen schieben. Kochendes Wasser bis fast zum Rand auf Backblech gießen.

  • Im  Ofen auf 160°C für 45 Minuten backen. Muffinschale aus dem Wasser entfernen. In der Form auf einem Kuchenrost für 10 Minuten abkühlen lassen. Mit einem Messer entlang der Innenkanten der Form den Puddings lösen und auf Kuchenrost auf der  flachen Seite nach oben stellen. (Die Puddings können abgedeckt bis zu 3 Tage im Kühlschrank aufbewahrt werden oder eingefroren werden. Zum Aufwärmen in der Mikrowelle.)

  • Sauce: In einem mittelgroßen Topf bei mittlerer Hitze die Butter schmelzen; Zucker zufügen und dabei rühren bis der Zucker geschmolzen ist. Sahne, Likör und Vanille unterrühren und kurz zum Kochen bringen; Hitze reduzieren und sanft kochen lassen, dabei gelegentlich umrühren, bis verdickt, 8 bis 10 Minuten. (Sauce kann in luftdichten Behälter im Kühlschrank aufbewahrt werden und im Kochtopf aufgewärmt werden, dabei häufig rühren.)

  • Warmen Pudding auf einen Teller anrichten, dabei sollte der Pudding mit der flachen Seite nach oben liegen. Die warme Soße oben über den Pudding gießen.

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