Samstag, 13. Dezember 2014

Chocolate Chip Amaretto Torte


There are so many recipes that caught my eye immediately, getting filed away in the ‘must make’ corner of my brain – where to begin? All right, I will start with the Chocolate Chip Amaretto Torte. Firstly, because I am a sucker for chocolate Chip everything I say! And secondly because I love Amaretto liqueur AND amaretti biscuits.
This torte turned out even better than I expected. It’s intensely flavoured from the Amaretto and amaretti. It’s super light, with a fine-textured crumb. The best thing is that it’s just as delicious alongside a cup of tea, as it is with a big scoop of ice cream over it for dessert.

Chocolate Chip Amaretto Torte

Ingredients
4 eggs
¼ tsp salt
110g granulated sugar
110g unsalted butter
75g plain flour
45g ground almonds
1 tsp baking powder
110g crushed Amaretti biscuits
2 tbsp Amaretto liqueur
3 tbsp milk
75g bittersweet chocolate chips
1 tbsp icing sugar

  • Preheat the oven to 180°C. Line grease and flour a 20cm (8inch) tart or cake tin.
  • Separate the eggs into two large bowls. Whisk the egg whites with the salt until soft peaks form, then continue to whisk while gradually adding half the granulated sugar until you get firm peaks.
  • Add the butter and the remaining sugar to the bowl with the egg yolks, milk and cream together until fluffy. Stir in the flour, ground almonds, baking powder, crushed Amaretti biscuits and the amaretto liqueur.
  • Stir one-quarter of the whisked egg whites into the almond mixture to loosen it. Add the rest of the egg whites and gently fold in using a rubber spatula.
  • Pour the mixture into the prepared tin and sprinkle with chocolate chips. Bake for 25 minutes and let cool completely in the tin before turning out onto a plate. Set a wire rack on top of and then flip the whole thing over so that the torte is the right way up again.
  • Dust with icing sugar and serve. 
        Recipe found at butter and brioche

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Es gibt so viele Rezepte, die meine Aufmerksamkeit sofort erregt und die dann hinter der "must make 'Ecke meines Gehirns abgelegt werden - wo soll ich anfangen? In Ordnung, ich werde mit einer Chocolate Chip Amaretto Torte starten. Zum einen, weil ich eine Schwäche für Schokoladen Chip habe - das alles was ich sage! Und zweitens, weil ich Amaretto und Amaretti liebe.
Es stellte sich heraus, diese Torte ist sogar besser als ich erwartet hatte. Sie ist intensiv im Geschmack von Amaretto und Amaretti. Super leicht, mit einer fein strukturierten Krume und das Beste ist, sie ist nur so lecker neben einer Tasse Tee, zusammen mit einer großen Kugel Eis.  

Chocolate Chip Amaretto-Torte

Zutaten
4 Eier
¼ TL Salz
110 g Kristallzucker
110 g ungesalzene Butter
75 g Mehl
45g gemahlene Mandeln
1 TL Backpulver
110g zerkleinert Amaretti
2 EL Amaretto
3 EL Milch
75 g Zartbitterschokolade Chips
1 EL Puderzucker


  • Den Backofen auf 180°C vorheizen. Eine 20cm Kuchenform einbuttern und mit Mehl ausstäuben.
      
  • Die Eier in zwei große Schüsseln trennen. Das Eiweiß mit dem Salz steif schlagen, bis weiche Spitzen sich bilden, dann die Hälfte des Kristallzuckers einrühren.
  • Die Butter und den restlichen Zucker in die Schüssel mit den Eigelb und Milch zusammen schaumig rühren. Das Mehl, gemahlene Mandeln, Backpulver, zerkleinerte Amaretti und Amaretto zufügen und gut verrühren.
        
  • Ein Viertel vom Eischnee in die Mandelmischung locker unterheben, danach der Rest vom Eischnee vorsichtig mit einer Gummispachtel unterheben.
        
  • Den Teig in die vorbereitete Form verteilen und mit Schokoladen-Chips bestreuen. Für 25 Minuten backen. Vollständig in der Form abkühlen lassen. Den Kuchen auf ein Kuchengitter übertragen und mit Puderzucker bestäuben.
        Rezept gefunden bei butter and brioche

        






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